Na het zomerreces zijn we gestart met de restauratie van een statig pand langs de Predikherenlei te Gent. Dit in opdracht van de bedrijfsleiders van DUCO en in samenwerking met de architectenbureaus Merckx-Holvoet, Bressers en stabiliteitsbureau Engitop – met dank voor het gestelde vertrouwen!
De woning ligt op de hoek van de Okkernootsteeg en kijkt uit op de achtergevels van het Predikherenklooster en is beter gekend als “Het Pand”. De bouwvergunning werd ingediend op 3 januari 1878 en jawel een drie weken later – op 24 januari 1878 – lag de bouwvergunning er al! Van een administratieve vereenvoudiging gesproken en dit zelfs zonder 4 of 5G.
Het neoclassicistische gebouw heeft drie bouwlagen en bestaat uit vier traveeën. Deze stijl werd in het interieur doorgetrokken op de rijkelijk versierde stucwerkplafonds, de statige binnendeuren en ook op de stijlvolle wandpanelen.
Een grote moot van de ruwbouwwerken bevindt zich in de kelder. Onze gedreven ruwbouwploegen voorzien er een nieuwe betonplaat onder het waterniveau van de aanliggende Predikherenlei. Naast een deel onderschoeiing moeten we hierbij strooksgewijs te werk gaan om in het droge beton te kunnen storten. Vanop deze solide basis wordt een nieuwe liftschacht opgetrokken met aangrenzende trappenhal. Deze treden en sledes worden uitgevoerd in zichtbeton dat nadien gestraald wordt. De houten draagvloeren van de verdiepingen verstevigen we en maken we brandwerend. Om het bouwvolume energievriendelijker te maken, wordt het houten buitenschrijnwerk vernieuwd door onze eigen schrijnwerkers en dit zoveel als mogelijk naar historisch model met licht gewemeld monumentaal glas. Het dak krijgt een sarking isolatie met ruime stalen dakvlakramen. Onze ervaren timmerlui zien de rijkelijk versierde bakgoten grondig na en herstellen deze waar nodig. Het lijstwerk op de bepleisterde gevels wordt nagezien, geconsolideerd en aangevuld waar nodig om vervolgens met een frisse verflaag haar afgelijnde architectuur terug te geven. Onze eigen restaurateurs consolideren en herstellen het stucwerk, alsook de marmer- en houtimitatie.
Ook het salon waar Hugo Claus in de jaren ‘60 zijn inkt rijkelijk liet vloeien, wordt grondig aangepakt. Hier kreeg hij ook collega-auteurs Louis-Paul Boon en Walter De Buck over de vloer voor de koffie.
Een uitdagende opdracht voor ons ganse team, waar we medio 2021 naar alle waarschijnlijkheid de laatste lik verf zullen uitstrijken.