Jawel, zonder slag of stoot nemen we de komende maanden het Fort Liezele in – gelegen te Puurs-Sint-Amands. Na een korte onderhandelingsprocedure mogen we in opdracht van de gemeente en in samenwerking met het architectenbureau Vanhecke & Suls fase 3B en 3C deze restauratie uitvoeren.
Vooreerst verwijderen we de betonplaat in de 350 meter lange gangen die bovenop de oude kasseien en tegels gegoten werd. Vervolgens graven we wat dieper uit om plaats te maken voor de funderingsplaat en de in te werken voedingsleidingen. Hierboven komen dan de nieuwe tegels en kasseien (naar het patroon van het Fort van Breendonk). We herstellen vakkundig het houten binnenschrijnwerk en geven alles een nieuwe afwerkingslaag. Uiteraard wordt ook de uitstekende betonconstructie hersteld en vernieuwen we de dakdichting om het museum droog te houden. De zijdelings wegrijdende rolbrug aan de inkom wordt in orde gesteld conform het originele ontwerp.
En naar goede gewoonte nog wat geschiedenis over deze site.
Dit fort maakt deel uit van de fortengordel die kort voor WOI aangelegd werd om Antwerpen te beschermen. Echter, voordat het fort voltooid geraakte, was de artillerie al zo ver gevorderd dat de Scheldestad reeds van een verdere afstand aangevallen kon worden.
De bouw startte in 1908 maar was dus nog niet klaar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak.
Na de verovering van de forten in Luik in september 1914 viel het Duitse leger de fortengordel rond Antwerpen aan (zie www.fortengordel.be).
Het leger onder leiding van koning Albert I trok zich echter terug achter de Ijzer waardoor de vesting geïsoleerd achterbleef en zich moest overgeven.
Na 1918 werd het fort gebruikt als kazerne voor de zware veldartillerie. In 1939 werd het verbouwd : de in 1917 verdwenen koepels werden dichtgemaakt met beton, er werden mitrailleurs geplaatst en een aantal lokalen werden gasvrij gemaakt. Deze vestiging heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan als voedseldepot van het Duitse leger en van 1945 tot 1946 als Brits gevangenenkamp.
Eerder heeft nv Arthur Vandendorpe al het Fort van Hoboken gerestaureerd en het Fort Liezele is dus de tweede vesting van de fortengordel rond Antwerpen die we aanpakken. Daarnaast is er de emotionele link met de gesneuvelde soldaten waarvoor we in het Ieperse geregeld enkele kerkhoven in ere herstellen.
Ontdek meer over het fort en de huidige mogelijkheden via deze link