De Huysmanhoeve te Eeklo
Sinds begin dit jaar restaureert Arthur Vandendorpe de dienstgebouwen van de Huysmanhoeve te Eeklo – dit in opdracht van de Provincie Oost-Vlaanderen en in samenwerking met het bouwteam Zoom Architecten – Callebaut Architecten, studiebureau stabiliteit en technieken BAST. Hierbij wordt dit Provinciaal Streekcentrum uitgebreid met nieuwe polyvalente en educatieve ruimtes, alsook een nieuwe cafetaria voor een hapje en een drankje uit het rijke assortiment streekproducten.
De Huysmanhoeve of ‘t Groot Goed te Eeklo is een grote omwalde hofstede met losstaande gebouwen, bereikbaar via een statige toegangsdreef vanop de Bus. De historische waarde van het poortgebouw met 13de-eeuwse kern is uitzonderlijk. Het woonhuis is een representatief voorbeeld van een 17de-eeuwse boerenwoning met typische indeling. De overige gebouwen zijn jonger, doch de configuratie is zeker tot de 18de eeuw terug te brengen. Het poortgebouw en het woonhuis zijn als monument beschermd. Het geheel van de dreef, de omwalling, de dienstgebouwen (schuren, stallen, bakhuis), het hof en de boomgaard zijn tevens als dorpsgezicht beschermd. De koestal was in de jaren ‘60 hypermodern en de inrichting wordt dan ook als getuige van die techniek bewaard.
De verschillende gebouwen krijgen telkens hun eigen bouwtechnisch verhaal.
De Dwarsschuur
Onze metsers onderschoeiden zowel de buiten- als binnenmuren en pakten het gescheurde metselwerk grondig aan. Vanop de uitgebreide volumestelling herstelden onze timmerlui onvervaard de flink aangetaste kapconstructie. Authentieke verbindingen werden op dezelfde manier vernieuwd of aangevuld. Deze dakvlakken verstevigden we door bovenop de bestaande kepers een laag multiplex te plaatsen. Met het voorzien van horizontale houten LVL-balken worden de bestaande gordingen opgehangen, zodat het verzwaarde pannendak ondersteund wordt.
De invulling gebeurt met hedendaagse materialen en strakke glaspartijen. Het gepolierde beton wordt uitgespreid op een dikke laag kurk als ecologische vloerisolatie om de thermische prestaties te verhogen. De 64 (!) op maat gemaakte dakraampjes creëren een lichtspel doorheen de kapconstructie, hetgeen eind 2021 voor een uiterst fijne beleving zal zorgen, dit in verbinding met de landelijke omgeving errond.
De Koestal
De verdieping van de koestal renoveren we tot polyvalente ruimtes met een uitgebreide leskeuken. Voor een vlotte toegang tot dit niveau, komt een nieuwe imposante stalen draaitrap en een volledig beglaasde lift(kooi) die uitmonden op de witte gietvloer. De twee stalen buitentrappen aan de kopgevels verzorgen de nooduitgang. Met de nieuwe technieken en energetische ingrepen aan de buitenschil krijgen we het verbruik onder controle.
De Keet
Deze nieuwbouw wordt een eyecatcher door zijn claustra metselwerkverband dat zelfs doorgetrokken wordt op één van de dakvlakken. In deze metalen draagstructuur zorgt de houtsnipperkachel voor een duurzame verbranding – dit onder het goedkeurend oog van de naburige windmolens. Vanuit de aangebouwde opslagsilo wordt het vermaalde hout met een vijzel naar de brander gestuurd. Ondergrondse leidingen brengen de warmte naar de dwarsschuur en koestal. Dit bouwsel vindt zijn aanzet op een monolithische fundering – stevig uitgevoerd gezien deze zijn basis vindt in de walgracht.
Het Schuurtje
De bezoekers van deze nieuwe ruimtes hebben ook nood aan sanitaire ruimtes dewelke ondergebracht worden in een ecologische houtskeletbouw. Als afwerking krijgt deze gebrande houten beplankingen. Deze unit wordt overdekt door een nieuwe in rode menie geschilderde metalen draagstructuur. Als afdekking krijgen deze verfijnde golfplaten met ingewerkte dakgoten.
Kortom, voor het ganse team van Arthur Vandendorpe vormt de veelvoud en de combinatie van oude en nieuwe bouwtechnieken een uitdaging om onze technische bagage aan te scherpen en verder up-to-date te houden. Begin 2022 zal deze uitbreiding van het Streekcentrum door zijn variatie aan bouwstijlen en afwerkingen een plezier worden om te bezoeken !
https://www.plattelandscentrum.be/huysmanhoeve