Arthur Vandendorpe
Arthur Vandendorpe
Werfnieuws

Vakwerk in het Oud Begijnhof van Anderlecht

Net voor het zomerbouwverlof heeft Arthur Vandendorpe de werken voor de restauratie van het Oude Begijnhof van Anderlecht succesvol afgerond en overhandigen wij met trots en plezier de sleutel terug aan de museumbeheerder.

In de schaduw van de Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk ligt het Oud Begijnhof van Anderlecht, het kleinste begijnhof van België. Oorspronkelijk opgericht in de 13e eeuw, huisvestte het doorheen de eeuwen de zgn. Begijntjes; een groep vrome vrouwen die in een aparte religieuze gemeenschap in kuisheid en armoede hier samenleefden.

Nadat het in 1798 -in de nasleep van de Franse Revolutie- werd afgeschaft, deed het dienst als liefdadigheidsinstelling en verzorgingstehuis om in 1930 verbouwd te worden tot gemeentelijk heemkundig museum voor folklore en volkskunst, waar het tot op vandaag en ook onze restauratie dienst toe doet.

In de jaren 1970 werd reeds een ingrijpende restauratie uitgevoerd om in eerste instantie stabiliteitsproblemen te verhelpen. Vanaf juni 2021 mocht Arthur Vandendorpe zijn eigen restauratiehand leggen aan het geheel van het Begijnhof. Dit project was een totaalrestauratie; Arthur Vandendorpe stond in voor zowel de restauratie van de buitenschil, van alle (buiten)schrijnwerk incl. glas-in-lood, de restauratie van het interieur als vernieuwde technieken.

Dit alles voorafgegaan door de nauwlettende en voorzichtige verhuis en afscherming door onze schrijnwerkers van het waardevolle meubilair en (kunst)objecten. Deze stukken werden gestockeerd in een daartoe ingerichte stofvrije, klimatologisch gemonitorde en gecontroleerde ruimte.

Betreft de buitenschil werd de dakbedekking van het westelijk gebouw incl. de met leien bekleedde dakkapellen vernieuwd en de buitenmuren kregen na het nodige parementherstelwerk met het buitenschilderwerk en kaleien zijn historisch correcte tint terug.

Aan de binnenzijde werd de vochtproblematiek aangepakt, de planken- en tegelvloerbekleding opgefrist, het kalkpleisterwerk vernieuwd waar nodig -met gevoel gestuct mee in de “vloei” van de bestaande binnenmuren-  en het geheel afgewerkt met nieuw schilderwerk. Een nieuwe elektrische-en verlichtingsinstallatie werd geïnstalleerd om de museumstukken voortaan in hun beste licht tentoon te kunnen stellen.

In het westelijke gebouw binnen werd speciale aandacht besteed aan de binnenwanden in vakwerk en leempleister, zeldzame overblijfselen uit de 15e eeuw. Deze werden door gespecialiseerde ambachtslieden geconsolideerd of plaatselijk heropgebouwd en mee geschilderd opgenomen in het vernieuwde interieur.

Tijdens de voorbereidende werken werden in enkele ruimten sporen van decoratieve florale muurschilderingen teruggevonden. Deze werden door onze in-house restauratrice verder blootgelegd en geanalyseerd d.mv. een veelvoud aan stratigrafische (steek)proeven alvorens de interieurwerken terug aan te vatten.

Deze overheidsopdracht werd uitgevoerd naar ontwerp en onder toezicht van Árter Architects in opdracht van de Gemeentebestuur van Anderlecht en mee opgevolgd door de inrichters van het museum en de erfgoedkundige diensten van Brussel.

Next news item
Op indrukwekkende wijze bin...
Arthur Vandendorpe gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.